29 maart 2012

Colsjaal voor 'luie wijven'

Breien, het is niet mijn 'ding'. Haken gaat me makkelijker af en vind ik gewoon leuker. En het zit makkelijker op de bank voor de TV met een haakwerkje dan met dat 'breinaaldengedoe'. Ook niet onbelangrijk, met haken kan je nooit veel steken laten vallen, dus misschien kies ik gewoon voor het gemak...

Af en toe probeer ik mijn relatie met de breinaalden te verbeteren want die voelen zich zo achtergesteld bij de haaknaalden :). Dus rolde er deze winter een gebreide colsjaal van de pennen. Ik begon met het opzetten van het aantal steken zo breed als ik de sjaal wilde hebben en begon met breien, telkens een naald recht.

Sjaal patroon Elke dag zaterdag
Bloemen Jurianne Matter
Maar al gauw begon de hele boel me te vervelen en was de sjaal nog lang niet lang genoeg. Maar het breiwerk in de hoek gooien en niet meer naar omkijken zat er niet in, want mijn oudste dochter had al een oogje op de sjaal in wording, en je kind teleurstellen, dat zit er natuurlijk niet in!

Maar deze site bood uitkomst en bracht mij op de hoogte van het bestaan van de 'luie wijvensteek', alleen de naam klonk me al als muziek in mijn  oren! Dus de sjaal werd verder gebreid, drie naalden recht en vervolgens een naald de luie wijvensteek, een kind kan de was doen. Toen de sjaal de gewenste lengte had, en dat ging met nu erg rap!, heb ik eenvoudig na het afkanten het begin en einde aan elkaar genaaid, en klaar is de col.

Okee, dat was dat, nu ga ik weer lekker gewoon haken!

27 maart 2012

Fruit uit een potje

Echt, ik eet veel liever mijn zelfgebakken koekjes, chocola, drop, speculaasjes en/of (met de nadruk op het woord 'en') dikke plakken ontbijtkoek met veel boter als tussendoortje...maar weet wel dat als ik fruit eet, of iets van zuivel, veel en veel gezonder bezig ben en veel contenter met mezelf ben.

Ik introduceer hierbij dus FRUIT uit een POTJE (niet dat van Olvarit, dit is de volwassen versie).



Fruit uit een Potje is gezond en makkelijk mee te nemen, ook naar het werk! Als je dit hebt geproeft dan kan je echt geen argument meer verzinnen waarom gezonde tussendoortjes minder lekker zijn en makkelijker zijn mee te nemen naar je werkplek. Want dat is in dit gewone miniwekpotje (te koop bij iedere Blokker, Marskramer of Xenos) echt geen probleem.

Je kun je tussendoortje de avond van tevoren al klaarmaken en in de koelkast bewaren. Op het werk in de koelkast zetten en als de snackbehoefte komt opzetten, lekker eten van dit fruithapje en zeker weten dat je zult genieten! En trots op jezelf zal zijn dat je zo goed en gezond bezig bent!

Wat zit er in dit fruitpotje:
Frambozen (natuurlijk het liefst vers, maar ok ik zal eerlijk zijn. Deze komen uit de diepvries van AH, zijn ook prima maar er gaat natuurlijk niets boven vers!). Een eetlepel of vijf magere Franse kwark. Dat is alles, zo gemaakt dus!

En...ik hoop door deze gezonde hapjes net zo fit en leuk te blijven als de dames op de ansichtkaart. Ben je al een beetje enthousiast? Binnenkort meer recepten met FRUIT uit een POTJE.

15 maart 2012

Lenteijs...lekker en gezond

Het weer van vandaag vraagt gewoon om ijs. Maar dan gezond, althans voor mij ;) Het is erg simpel te maken en vind je het te veel gedoe om het in te laten vriezen. In de niet bevroren staat is het ook heerlijk!


Ok, daar gaan we weer, aan de slag!

Meng 100 gram (magere) kwark met zoetstof (of suiker) naar smaak, 3 eetlepels havermout en 80 gram rode vruchten. Omdat deze vruchten nu nog niet zo eenvoudig en lekker smakend verkrijgbaar zijn heb ik diepvriesfruit van AH gebruikt (een aanrader, ik heb het bijna altijd in huis om een snoepaanval een gezonde draai te geven). Je kunt nu natuurlijk gelijk dit heerlijke goedje op gaan eten, maar als je voor de ijsversie gaat dan moet je nog even geduld hebben. Plaats het dan in de diepvries, ongeveer 2 / 3 uur (afhankelijk het vriesvermogen van je diepvries). Het is dan wel raadzaam om af en toe het geheel even door te roeren om kristalvorming te voorkomen.

Ik wil iedereen die tips heeft gegeven naar aanleiding van mijn 'haakprobleem' heel erg bedanken. Ik ga de tips bestuderen en kom er snel op terug. Enne...meer ideetjes zijn nog altijd erg welkom!

12 maart 2012

Brabantse dadelkoekjes

Het experimenteren met koekjesrecepten gaat maar door, zo leuk om te doen. In de supermarkt probeer ik als een toerist rond te lopen en alles wat ze verkopen met andere ogen te bekijken, want wie weet, doe ik nog een idee op voor mijn koekjes! En zo ook vandaag, ik kwam dadels tegen. Thuisgekomen gelijk gaan experimenteren, want hoe kan ik hiermee heerlijke koekjes maken? En het is gelukt: Brabantse Dadelkoekjes*.
Brabantse dadelkoekjes van Elke dag zaterdag

Wat heb je nodig?
70 gram dadels zonder pit (AH)
125 gram bloem
25 gram havermout
1 theelepel baking soda (of bakpoeder)
50 gram appelmoes
een afgestreken eetlepel stevia (= zoetstof)
30 gram smeerbare light roomboter (AH)

Verwarm de oven voor op 180 graden, hete lucht.
Knip (ja, knippen met een schaar! Heel handig!) de dadels in stukjes. Voeg de bloem, havermout, stevia en baking soda toe en meng alles goed door elkaar. Voeg de appelmoes en boter toe en meng alles tot een geheel.

Brabantse dadelkoekjes van Elke dag zaterdag

Maak een bal van het deeg en rol deze uit tot een dikke rol van ongeveer 12 - 14 cm lang. Leg deze rol op een met bakpapier beklede ovenplaat en bak hem 6 minuten. Na zes minuten neem je de deegrol uit de oven en snij vervolgens plakken van ongeveer 1 cm dik, gebruik hiervoor een heel scherp mes, zodat je ook de dadels mooi mee kan snijden. Verdeel de koekjes over de bakplaat en bak 5 minuten, draai de koekjes allemaal om en bak nogmaals 5 minuten. De koekjes af laten koelen op een rooster. De koekjes worden een beetje hard, maar dat is ook de bedoeling.
* waarom deze koekjes Brabantse dadelkoekjes heten, geen idee...maar ik vond het in ieder geval gezellig klinken.