28 september 2013

Mooi eten


In Eindhoven is een keer per maand, altijd op een zondag, de Feel Good Market (kijk op de site voor de data). Bij mooi weer buiten en bij slecht(er) weer binnen, op het Strijp S terrein (voormalig bedrijventerrein van Philips).

Ik vind het een heerlijke markt, met fijne muziek, gezellig ingerichte kraampjes met originele hand made items van hoog niveau, heerlijk én verrassend eten en een fijn sfeertje. Voor kinderen zijn er ook altijd activiteiten, allemaal op de site van de Feel Good Market te lezen. Een aanrader om een keer naar toe te gaan!

In september kochten we op deze markt prachtige marshmallows bij Anna Taart. Mooi eten! Eigenlijk te mooi om op te eten, maar dat deden we natuurlijk wel...dezelfde middag nog. Ze zijn heerlijk! Gelukkig had ik er nog net op tijd een fotootje gemaakt.

Fijne zaterdagavond!

27 september 2013

Mueslikoekjes van Manon & pompoenvraagje


Toen wij laatst bij onze oudste 'een bakkie gingen doen' 
* had ze heerlijke mueslikoekjes voor ons gemaakt *
Ik vind het altijd zo leuk als je bij iemand op bezoek bent en er is iets lekkers gebakken
alleen al die moeite die iemand voor je doet vind ik hartverwarmend

Deze koekjes kan je ook maken als je geen oven hebt
* bruine suiker smelten, kaneel, rozijntjes en muesli erdoor roeren *
- het mengsel op een vetvrij papiertje uitspreiden en hard laten worden -
In stukjes breken of snijden, en klaar!

En nu de herfst is aangekomen, lonken de prachtige oranje pompoenen naar mij op de markt
maar ik maakte nog nooit iets met pompoenen!
Zelfs geen versiering voor Halloween
Ik zag een heerlijke pompoentaart bij Effie voorbij komen, die lijkt me wel wat!
Wat is jullie favoriete en al eens gemaakte pompoenrecept?


En de zakdoekslingertjes van eerder, ik wil er graag twee ruilen
Met Appelzee (ben nog steeds blij met haar DIY agenda!) en Kleine Gelukjes

25 september 2013

Zakdoekje leggen...


Sinds ik terug ben van de zomervakantie in Italië
en dat is toch al weer heel wat weekjes
 is er nog maar heel weinig onder mijn naaimachine vandaan gekomen
* En dat had een reden *
hij (of is het een zij?) was namelijk van slag, heel erg...
geen normale steek meer mee te naaien

Dus bracht ik mijn naaimachine naar een winkel in Eindhoven
gewoon een klein zaakje, op een hoekje
 met achter de toonbank de enige man die ik mijn machientje toevertrouw
* en gelukkig...na een week werd ik door hem gebeld *
Mijn trouwe, zeker 18 jaar oude Bernina, was (voor een heel schappelijk prijsje) nog te redden!



Dus naaide ik wat slingertjes
ik zou natuurlijk kunnen zeggen dat ik dit deed om te vieren dat mijn naaimachine weer als nieuw werkt
maar dat is niet waar... mijn inspiratie staat gewoon op nul
op een of andere manier kan ik niet veel verzinnen om te maken


Dus had ik tijd over en ik ruimde mijn lapjes stof op
ik vouwde en sorteerde
(hoeveel lappen stof is trouwens normaal om te bezitten?)
* en kwam veel lieve bloemige zakdoekjes tegen *
die ik verzamelde op rommelmarktjes en in de kringloopwinkels

De zakdoekjes waste ik in een lekker sopje 
en ik knipte er kleine slingervlaggetjes van
net zoals ik hier deed

En zo naaide ik, nog steeds inspiratieloos, een paar leuke zakdoekslingertjes
niet gek toch, voor iemand die niet weet wat te maken?!



En na het sorteren van de lapjes en het naaien van de slingers
zocht ik een mooi plekje voor het lieve schilderijtje, wat ik samen met een mooi boek even-oud-als-ik
alweer even geleden kreeg van Pascale, haar blog Indruk is erg leuk!

En tot slot
het lijkt mij leuk om een slingertje te ruilen tegen iets anders leuks
iemand zin?

13 september 2013

Perfect voor het weekend!


Toen de zon buiten nog volop scheen en het nog niet zo herfstachtig aanvoelde als nu
maakten wij heerlijke spinazie feta flapjes
met dit recept van Foodgloss
ik maakte er een foto van en wij aten ze in het zonnetje in de tuin

Eigenlijk was ik ze alweer helemaal vergeten
totdat ik de o-zo-lekker-uitziende samosa's van Eva Maria  langs zag komen
wie weet, eten wij die dit weekend wel

Fijn weekend!

11 september 2013

Moestuinieren met nagellak kun je leren


Vorig jaar begon het klein...een beetje moestuinieren, gewoon in onze achtertuin in een Vinexwijk. Mijmer, lees en klik je even mee wat er sindsdien allemaal gebeurde?

Want we kochten een boek, timmerden bakken en zaaiden van alles.  En hoewel ik het idyllisch leuk vond, ik kwam er ook achter dat het toch hard werken was en liet het afweten. Bijna een droom aan diggelen....maar ik deed een schietgebedje en gelukkig was daar mijn lieve Vinexmoestuinman die met het verbouwen van groente in onze eigen een nieuwe hobby ontdekte.

En dus aten we in de zomer van 2012 niet alleen peultjes, maar ook radijsjes, sla, tomaten, rode kool, bietjes, boontjes en nog heel veel meer. En hadden we bijna een overschot aan courgettes, waarvan er een zelfs kon praten en de allergrootste babbelkous daarom in de soep belandde. Niet alles ging vanzelf, er waren ook groentes die ons in de steek lieten...of wij hen, zoals de boerenkool.


In het voorjaar van 2013 werd de boel serieus aangepakt. Mijn vinexmoestuinman volgde workshops biologisch tuinieren, een deel gras werd omgespit, een nieuw 'landgoed' om te moestuinieren was geboren! De taken waren dit jaar duidelijk verdeeld: mijn vinexmoestuinman deed het buitenwerk, ik het binnenwerk. Er moest tenslotte ook gekookt en gefotografeerd worden, ook heel belangrijk nietwaar?!

De maaltijden die werden bereid van onze zelf geteelde  biologische groenten waren de lekkerste die we ooit aten. Pasta met zelfgemaakte pesto en onze eigen rucola (want ja, we hebben ook een kruidentuin), verse tomatensoep en nog veel meer. Ovenschotels met courgette en aardappels, pasta met de heerlijkste net geoogste groenten....het koken en eten kreeg een andere dimensie! We wisten het wel, maar leerden toch dat het maar raar is dat alle worteltjes in de winkel precies even groot zijn, net zoals we eraan herinnerd werden dat net geoogste aardappels niet zo mooi schoon uit de grond komen zoals ze in de zak in de supermarkt zitten.


En nu...zijn de voorbereidingen voor de zomer van 2014 al getroffen. De afrikaantjes bereidde de grond voor op de komst van de biologische aardbeienplantjes, die nu in de winter vertroeteld zullen worden en hopelijk volgend jaar veel aardbeien geven. Wie weet wel voor de heerlijkste homemade jam. Er wordt gewikt en gewogen over een bramenstruik en of we nog meer grasveld aan de moestuin zullen 'opofferen'. We bezoeken op onze vrije dagen zelfs voor publiek opengestelde moestuinen om ideetjes op te doen! Wie had dat nou ooit gedacht, wij niet!

Moestuinieren met nagellak....ik heb het niet geleerd, maar zou het niet meer willen missen!

7 september 2013

Iets met aardbeien en taart....


We genieten er nog even van: het heerlijke zomerfruit wat nu nog volop te koop is. De aardbeien, misschien wel mijn favoriete fruit op de meloenen na, zijn natuurlijk lekker om zo op te eten, in de kwark en op een beschuitje. Maar als je echt even een los wil gaan, maak dan een aardbeientaart!

We maken deze taart een beetje uit de losse pols, ik heb niet alle ingrediënten exact afgewogen. Maar dat maakt het maken van de taart alleen maar leuker en zo wordt deze taart ook echt jou taart!

Eerst gaan we biscuitbasis bakken. Gebruik hiervoor een recept van internet, of zoals ik Soezie biscuitmix. Het beslag in de ingevette bakvorm doen en bakken volgens de aanwijzingen van jouw recept.

Na het afkoelen (echt doen hoor, dan snijdt de taart veel makkelijker) snijd je de biscuit horizontaal door de midden. Goed recht proberen te snijden, zoals hier, maar als het een beetje scheef gaat is dat echt niet erg, je ziet er straks toch bijna niets meer van ;)


Een half bakje aardbeien in stukjes snijden, een paar aardbeien achter houden voor de garnering. Vervolgens een roommengel maken. Daarvoor mix je 500 ml. slagroom stijf met 4 zakjes vanillesuiker, spatel er 300 gram Griekse yoghurt en een beetje citroensap (uit zo'n geel flesje) doorheen en voeg basterdsuiker toe naar smaak (en dat kan net zoveel of weinig zijn als je zelf wilt ;).

Bestrijk de bovenkant van de onderste helft van de taart met het roommengsel. Leg er eventueel wat lange vingers op, dan een laagje roommengsel met de stukjes aardbei. Nu de bovenste taarthelft erop leggen en de boven- en zijkant van de taart besmeren met het roommengsel. Als het niet goed lukt dan is je roommengsel misschien te warm, zet het dan eerst een half uurtje in de koelkast, dan gaat het makkelijker.

Succes ermee!