30 maart 2014

Hoera het is lente!



Met 
* gedroogde viooltjes *
masking tape van de Hema
 en
handmade envelopjes uit een mooi natuurboek 
(van Marjolein Bastin , gekocht bij de kringloop)
* stuurde ik wat lente kaartjes de wereld in *

Fijne zondag, hoera het is lente!
xx

28 maart 2014

Over Govert en haverrepen


Govert uit België ging op missie en woont nu in Nederland. Geen idee waar ik het over heb? Dan moet je hier even lezen bij Trui. Tot mijn grote verrassing stond op mijn verjaardag de postbode voor de deur en uit een prachtig versierde verjaardagsdoos kwam Govert tevoorschijn. Een prachtig gehaakt geitje! Lief Trui, dank je wel voor dit leuke cadeau! Govert heeft de lange reis heel goed doorstaan :)


Govert schijnt nogal een hongerig geitje te zijn, dus kon hij gelijk meegenieten van de gezonde haverrepen die ik maakte. Via dit berichtje van Kristel belandde ik bij het recept voor gezonde haverrepen van blog uit Pauline's keuken. Bij recepten op blogs lees ik altijd even de reacties onder het recept en bij het haverrepen recept van Pauline is dit echt de moeite waard. Heel veel varianten op de haverreep werden genoemd. En deze lezende kwam ik tot mijn eigen variant, met als uitgangspunt om ingrediënten te gebruiken die ik toch al in huis had (lees: gewoon geen zin om boodschappen te gaan doen).


Wat heb je nodig?

  • 130 gram gedroogde dadels
  • 20 gram gedroogde vijgen
  • 50 gram studentenhaver (notenmix met rozijnen zonder zout)
  • 1 ei
  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad (Zonnatura)
  • 1 eetlepel kaneel
  • 150 gram havermout
  • 8 eetlepels amandelmelk

Aan de slag!
Maal de dadels, vijgen en het ei in blender of keukenmachine. Roer er vervolgens met de hand de studentenhaver, lijnzaad, kaneel, havermout en de amandelmelk door. Bekleed een klein ovenschaaltje met bakpapier en stort hier het beslag in wat je heel goed overal moet aandrukken! Ik bakte de repen 28 minuten op 180 graden (hete lucht). De baktijd is afhankelijk van de dikte van de repen, dus misschien moeten ze bij jou iets korter of langer bakken.

Dit weekend ga ik ze nog een keer maken, ik denk aan een variant met cacao. Ben benieuwd hoe die smaken, ik laat het weten!

Eet smakelijk en een heel fijn weekend!

17 maart 2014

Een gezellige dag!


Bij Arda van blog Ards Catch22 won ik vorige week kaartjes voor de hobby en handwerkbeurs in Den Bosch, inclusief een workshop bloemen van stof maken aan de workshoptafel van by Petra. En ik kreeg ook nog een pakketje mooie lapjes cadeau, lief! Dus afgelopen vrijdag, op mijn verjaardag, ging ik samen met Manon op pad. Wat een lieve en aardige vrouwen hebben we leren kennen tijdens de workshop! De tijd vloog al kletsend en lachend voorbij en ondertussen naaide we ook nog een vrolijke bloemenbroche in elkaar. Hier kun je de fotoimpressie bekijken die Arda heeft gemaakt.


Arda gaf de workshop ter gelegenheid van het verschijnen van haar boek 'Leuks met lapjes'. Een heel leuk boek, vol met inspirerende ideetjes om de kleine lapjes te verwerken tot iets moois. Hier kan je bij Arda een kijkje in het boek nemen en hier bij Bol.com.


Toen het boek 'Leuks met lapjes' bij mij in de brievenbus kreeg ik gelijk zin om aan de slag te gaan met een van de patronen. Mijn oog viel op een telefoonhoesje, gemaakt met een rood/wit ruitje wat ik toevallig vorig jaar heb gekocht by Petra, het bloemenstofje kocht ik al langer geleden bij Studio Saartje. Het vogeltje op het hoesje is een transferlabel van een setje die ik bij het boekje kreeg, en die je zelf ook kan maken (lees hier maar even).

links Arda - rechts Janina (foto van Arda) 

En wat we verder deden op de beurs? We slenterden langs de kraampjes, droomden weg bij prachtige stofjes, kantjes en bandjes, zagen de eerste lammetjes van 2014 en maakte met 'second hand' servies én een kangoeroe een étagere. En die laatste zal ik binnenkort ook een keer hier laten zien.

Arda en Petra, bedankt voor de gezellige dag!

13 maart 2014

Van lievelingsspijkerbroek naar...


Sommige lievelingsspijkerbroeken zitten zo lekker dat je er maar moeilijk afscheid van kan nemen. Maar toch komt ooit het moment daar als de gaten (zelfs na reparatie) écht niet meer kunnen. En natuurlijk komt er dan ook wel weer een andere misschien wel bijna lievelingsspijkerbroek. Al moet ik (ik weet niet hoe dat bij jullie is) daar soms wel even naar zoeken hoor!

De kaart kreeg ik van Kristel, samen met een groot hart van vilt


De gedragen spijkerbroeken zijn door het leven wat ze achter de rug hebben lekker zacht en de stof mooi doorleeft. En nu ik tegenwoordig weet hoe het gesteld is met de milieuaspecten voor de productie van een spijkerbroek  én omdat mijn geweten spreekt over de arbeidsomstandigheden waaronder mijn broek misschien wel gemaakt is vind ik het eigenlijk 'not done' om de broek na jaren dragen weg te gooien.



Deze broek is in ieder geval aan zijn tweede leven begonnen als tas. Behalve de hengsels (gemaakt van een staal leer gekregen in een meubelzaak) en de voering aan de binnenkant, is alleen maar de spijkerbroek gebruikt. De zak aan de buitenkant is een 'kontzak' van de spijkerbroek, het vak aan de binnenkant van de tas is de voering van de zak aan de voorzijde van de spijkerbroek.


Zo, weer een tas rijker....niet dat ik die nodig had hoor, maar ik wordt er wel blij van. Blij van de tas die geworden is zoals ik in gedachten had en blij van het idee dat ik weer eens iets gemaakt heb met wat ik anders weg zou gooien.

3 maart 2014

Een beetje verstandig...




Eind januari maakte ik een bananenspelt brood en hierop reageerde Marianne met de vraag of ik al eens dadelcake had gemaakt. Ehh...nee dus! Ze verwees me naar dit recept van Kiwi&zo die het recept van Irma op Instagram kreeg via blog Puur Suzanne.

Ik las de recepten, de reacties en hoe iedereen zijn eigen draai aan het recept had gegeven. En uiteindelijk maakte ik het recept op verschillende manieren, maar de beste manier bleek toch gewoon het recept van Kiwi&zo te volgen. Met natuurlijk nog een beetje mijn eigen draai eraan natuurlijk ;)


  • In plaats van de amandelen gebruik ik 'gewoon' walnoten, de honing vervang ik door agavesiroop en wat betreft de cacao gebruik ik een eetlepel meer. 
  • Het beslag doe ik in een gewone doorsnee maat cakevorm, die je wel goed moet invetten én bestuiven met bloem. Anders komt de cake er echt niet heel uit! 
  • Wat betreft de eieren, ik probeerde twee variaties. De eieren in zijn geheel door het meel roeren vond ik geen succes, de cake werd wel erg compact. Mij bevalt het het beste om de eiwitten apart mooi luchtig te kloppen en als laatste door de rest van het beslag (met de hand!) te spatelen. 
  • Bij mij is de cake perfect gaar op 170 graden (hete lucht stand), 35 minuten. 
  • En net als hier het ik de ingrediënten gemalen in de blender in plaats van een keukenmachine. 
De cake kan heel goed (al in plakjes gesneden) ingevroren worden. De plakjes zijn in een kwartiertje wel ontdooid. En ook lekker: een plakje (of 2 ;) opwarmen in de magnetron, dan lijkt het wel heel veel op een heerlijke warme brownie!

*****

En voor iedereen die denkt dat ik nooit meer iets met suiker eet...
dat is niet het geval. Maar ik doe mijn best, alleen het lukt lang niet iedere dag. Afgelopen weekend at ik een warme en lekkere zelfgebakken appel/peren taart. Tijdens een dagje naar Amsterdam koos ik bij 'de drie Graefjes' (aanrader!) voor een megagroot stuk heerlijke red velvet taart.

Maar dat is niet erg, alle beetjes helpen. Ik geniet extra van de taart en versgebakken koekjes mét suiker. Al vind ik het stiekem wel belangrijk dat ze 'met iets van liefde' gebakken -of speciaal voor mij gekocht- zijn (kant en klare koekjes eet ik ik bijna nooit meer).  Dit wissel ik af met lekkers zonder suiker. Voor mij een goede match. 

En ach, misschien zou het perfect zijn als ik alleen nog maar koekjes en taart zonder suiker zou eten. Stiekem benijd ik de mensen die dat kunnen volbrengen! Maar het hoeft niet, perfect zijn op dit vlak. Voor mij is het prima zo en eet ik inmiddels minder zoetigheid dan ooit én geniet er meer van dan ooit!

Fijne week!

1 maart 2014

Slinger maat XXS


Slingers maakte ik al eerder, wie niet?! Eerst maakte ik slingers van  mooie oude oude lakens en daarna begonnen prachtige gebloemde zakdoekjes aan hun tweede (slinger) leven). De vlaggetjes van deze slingers waren al niet zo groot, zo'n 7 x 9 cm. Maat S zullen we maar zeggen.

En nu ik steeds vaker iets maak van 'wat ik anders weg zou gooien' (geïnspireerd door mijn deelname aan de Buy nothing new.nl) kwam ik alweer maanden geleden op het idee om slingers maatje XXS te maken. Lieve kleine vlaggetjes, zo'n 5,5 x 4 cm. Perfect om deze te knippen van al die kleine lapjes stof die je niet weg wilt gooien, maar die liggen op een berg die alsmaar hoger wordt.


Gemiddeld 7 vlaggetjes per slinger op een rij, genaaid aan een mooi lichtblauw of wit kantje. Ze zijn leuk en door hun formaat heel geschikt mee te sturen met een verjaardagskaart of om aan de tas van een jarig kindje te hangen. En als computerslingertje op het werk doen ze het ook leuk.

Wil je ze ook maken, dan heb je als beginnend naaister misschien iets aan deze uitleg. Het enige wat je moet aanpassen voor deze XXS verrsie is het formaat van de vlaggetjes (en lapjes knippen van 4 x 11 cm). Een perfect naaiwerkje voor beginners achter de naaimachine.

Fijn weekend!